LÖRDAG

SÖNDAG

08:00

Frukost i matsalen

09:00

Incheckning och
Drop-in fika

Storsamling

09:30

10:00

Invigning och andakt

Förmiddagsfika

10:30


Avslutningsgudstjänst

11:00

Patrulltävling

Redo att leda slutar när gudstjänsten är slut.

12:00-13:30

Lunch i patrullen


13:30-15:30

Workshop 1


15:30

Fika

16:00-18:00

Workshop 2

18:00

Middag

19:30

Storsamling

20:30

Fika vid lägerbålsplatsen

21:30

 Lägerbål och andakt

22:30

Matsalen är öppen för de som vill umgås.

Välkommen till Redo att leda 17-18 sep 2022! 


Redo att leda är en helg för alla som är scoutledare och som jobbar på kristen grund. 17-18 september går denna ekumeniska scoutledarhelg av stapeln på Västerängs lägergård utanför Motala. Vi ser fram emot en härlig helg tillsammans. En helg där vi som scoutledare får lära känna varandra, utbyta erfarenheter och få inspiration i ledarrollen. 

Dagsprogram

Fredag 16 sep

Vi har inget program under fredagskvällen men platsen är öppen och ni som vill anlända tidigare är välkomna.


Lördag 17 sep

Incheckningen öppnar 09.00 och fram till 10.00 finns det drop-in fika. Vi börjar Redo att leda med invigning och andakt kl. 10:00. Därefter delar vi oss in i patruller och kör en poängtävling! Under eftermiddagen deltar du i två workshops du har valt vid anmälan. På kvällen har vi sedan ett intressant seminarium för alla med samtal och frågestund. Dagen avslutas med ett lägerbål och andakt vid sjön.

Söndag 18 sep

Söndag morgon har vi en storsamling och en avslutningsgudstjänst och räknar med hemfärd direkt efteråt, ca 12.00.




STORSAMLING LÖRDAG KVÄLL- Barn som lär känna naturen tar hand om den

I lördagens gemensamma seminarium får vi fördjupa oss i hur barns vilja och förmåga att ta hand om naturen utvecklas genom att tillbringa tid i den. Något vi som scouter gärna gör. Seminariet är på engelska, kontakta Redo att leda-staben om ni vill ha simultanöversättning till svenska. Mot slutet av seminariet finns det möjlighet att ställa frågor och reflektera tillsammans.

Seminariet hålls av Matteo Giusti som är forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle



Workshops att välja bland

Genomgående tema för våra workshops är natur, klimat och miljö. När du anmäler dig så kommer du att få välja de workshop som du skulle vilja gå på. Du får göra tre val, första-, andra- och tredjehandsval. Sedan sätter vi ihop grupperna och förhoppningsvis får du gå på dina två favoriter. De du kan välja bland är:


Utomhuspedagogik

I den här workshopen får du vara aktiv och delta i några utepedagogikövningar med fokus på gruppdynamik och ledarskap. Vi genomför övningarna tillsammans i gruppen och samtalar sen om vad vi ser, känner och tänker kring det vi varit med om. Passet leds av Mats Joelsson och David Sjöbergsson, Studieförbundet Bilda.


Barnens tankesmedja - Challenge

Prova på Barnens tankesmedja: Challenge! Utmaningar som riktar sig till grupper i 8-12-årsåldern där ledare och barn tillsammans får tänka, tävla och prata om rättvisa, tro och framtiden. Konceptet har tagits fram av Diakonia, Equmenia och Svenska Alliansmissionens Ungdom. Utmaningarna går att skala upp och ner och anpassas efter din grupps behov. Redo att användas i din scoutpatrull eller kår!


Kniv & täljning

Välkommen till en workshop om kniv och täljning. Kniven är ju ett otroligt bra redskap som skapar engagemang, koncentration och glädje. Vi tipsar om olika sätt att jobba med kniv i scouterna, idéer och metoder och funderar på hur kniven och det vi skapar kan vara en del av andakten. Ta med egen kniv. Passet leds av Anna-Lena Jarl, diakon och scoutledare i Equmenia Gamla Uppsala.


Praktisk pedagogik för scoutledare

I detta seminariet fokuserar vi på praktiska pedagogiska tips för scoutledarskapet. Hur får jag barnen att bli entusiastiska? Hur kan vi som ledare få barnen att lyssna bättre? Hur instruerar jag scouterna? Hur gör jag när 5 scouter ropar på mig och behöver hjälp samtidigt? Vad kan jag tänka på när jag gör en patrull? Hur delar jag in scouterna i mindre grupper på ett roligt sätt? Vilka anpassningar gör jag för scouter som behöver det? Hur samlar jag barnen i en cirkel? Vi delar enkla och praktiska pedagogiska tips och trix med varandra, tips det är tänkt att du kan använda på ditt nästa scoutmöte. Jag tar med mig vad jag brukar tänka på och hur jag kan underlätta samlingarna för scouterna och du tar med dina tips. Jag hoppas på en kanonstund tillsammans med dig. Hälsningar Sophia Wadskog, scoutledare i Equmenia i Storvreta. Sophia är lärare och jobbar i skolan och på fritids. 


Hålla andakt - fokus på natur, miljö och klimat

Visste du att vi människor har fått i uppdrag från Gud att ta hand om våran jord?  “Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över havets fiskar, himlens fåglar och alla djur som rör sig på jorden” (1 Mos 1:28). Scouterna har i alla tider varit duktiga på att i sina olika program, scoutbön och scoutlag, betona detta ansvar och vilken tillgång naturen är. Därför är det ett klockrent andaktstema i våra scoutgrupper! Mer om detta får du höra om du väljer denna workshop. En kreativ och förhoppningsvis inspirerande stund tillsammans med Lina Melkersson och Jennie Gallardo, som båda två arbetar med barn och ungdomar inom Frälsningsarmén. 


Ätligt i naturen

Följ med mig, Sven-Inge Karlsson, scout sen 8-årsåldern nu arbetar jag som officer i Frälsningsarmén, på en upptäcktsfärd i naturen. Vi försöker hinna med så många olika terrängtyper som möjligt. Jag visar på och talar om det vi hittar av ätliga och medicinalväxter under vår vandring. Vad man kan använda växten till och naturligtvis får du provsmaka om du vill.


Elda säkert tillsammans med barn och unga

Elden är mer än bara en brasa. Den ger ljus och värme och är ett bra redskap om den används på rätt sätt annars är den väldigt farlig. I denna workshop får du veta mer om att elda på ett sätt som är säkert t.o.m med barn. Vi går igenom några baskunskaper om vedsorter som kan vara lämpliga både för en matlagnings eld och för ett lägerbål. Du får på ett praktiskt sett testa att göra en A-Eld och veta dess unika värden som gör att den lämpar sig för barn. Du behöver endast 1 tändsticka för att få fyr. Vi kommer här även att prata om vilken betydelse/uppgift elden kan ha vid ett lägerbål, och vad du särskilt ska tänka på då. Kanske kan vi testa eller dela några tips på bra och häftiga lägerbåls-tändningar?


Biokol - att elda klimatsmart

Att elda är en central del av scouting, något vi gör både för att ha mysigt och laga mat. Men visste du att vi kan elda klimatsmart och göra något som heter biokol samtidigt? Vi lär om biokol, vad det är, hur vi kan framställa det och hur vi med enkla medel kan göra en biokolsspis där vi både gör mat och framställer biokol samtidigt. Det blir även samtal om hur vi kan arbeta på flera sätt med klimatfrågan. Passet leds av Alf Bergstrand som är scoutledare i Valsätrakyrkan i Uppsala och Ola Rikner som jobbar i Equmenia.